Lopato-rýľ, odkiaľ sa tu vzal ?

Uverejnil/-a Miro Grman dňa

Lopato - Rýľ  2v1  alebo Americká rýľovacia lopata , je v Európe čoraz populárnejšia. Vďaka špicatému tvaru je ideálna na kopanie a ryľovanie zároveň.

Vrchné zakrivenie lopato-ryľu chráni podrážky topánok. Husí krk lopaty poskytuje dostatok priestoru na použitie ako lopaty. Napriek kovanej pevnej čepeli je lopato-ryľ veľmi ľahký a praktický.

Pri výbere správnej rýľovej lopaty je dôležitý aj uhol zakrivenia krku. Kvôli zakrivenému krku sa lopata nazýva aj lopata s husím krkom . Husí krk lopaty Truper ponúka optimálny uhol na kopanie a ryľovanie (sekanie) zároveň.. 

Edícia lopaty TRU PRO je k dispozícii s rukoväťou zo sklenených vlákien alebo edícia T-2000 a CLASSIC s rukoväťou zo severoamerického jaseňa. Čepeľ lopaty je špeciálne tvrdená a preto veľmi robustná. Vďaka dlhoročným skúsenostiam môže TRUPER zaručiť najvyššiu kvalitu lopát. 

Model TRU-PRO rukoväte zo sklenených vlákien  má v strede rukoväte plastový kryt, ktorý chráni vaše ruky. Na konci rukoväte je špeciálna rukoväť. To zaisťuje pohodlie a dobrú manipuláciu.

Odkiaľ vlastne pochádza lopato - ryľ?

Lopato- rýľ sa do Európy pôvodne dostal cez americké ozbrojené sily. V Amerike je tento tvar lopaty s husím krkom známy už nejaký čas. Záhradkári, ktorí pracovali na americkej základni, spoznali a ocenili lopatu s husím krkom. Keď boli jednotky stiahnuté, vojenské zásoby sa často predávali obchodníkom, ktorí ich potom predali ďalej. Takže lopata čoskoro zaujala pevné miesto medzi farmármi, no zo začiatku bolo ťažké ju zohnať.

Použitie lopato-ryľu.

Lopata sa nevyužíva len v stavebníctve na terénne úpravy . Prednosti skvelej lopaty presvedčia aj v súkromnej záhrade. Pretože teraz môžete kopať aj ryľovať jednou lopatou (lopato-rýľom). Hoci má rýľ takmer každá domácnosť so záhradou, takýto nástroj si musíte zaobstarať. Lopata s rýľom je ideálna na akékoľvek kopacie práce v záhrade. Každý kto potrebuje vykopať novú a ďalšiu jamu, je rád, že má dobré náradie. Výhody presvedčia každého záhradníka už pri prvom použití. Lopata s rýľom je ideálna na akúkoľvek prácu v záhrade alebo na stavbe. Lopata TRUPER je dostupná aj s uzavretým chrbtom. To je výhodné najmä pri práci vo vlhkom prostredí. Takže žiadna pôda nemôže uviaznuť v priehlbine na zadnej strane lopaty

Viac modelov lopato-rýlov najdete v našom eshope : https://zahradnypomocnik.sk/cs/collections/ryle-lopatoryle-stychare-rylovacie-vidly-skladacie-ryle-truper


Zdieľať tento príspevok



← Starší príspevok

sk