5 základných záhradných náradí, ktoré by si mal mať doma.

Uverejnil/-a Miro Grman dňa

Ste nováčik v záhradkárčení? Neviete, kde začať? Čo si zaobstarať? My Vám prinášame krátky článok, ktorý vás podporí v štarte vášho nového hobby. Nemusíte vlastniť obrovskú zbierku náradí- zaberú veľa miesta, stoja vás veľa peňazí. Ak sa však sústredíte na tie základné prostriedky, nič vám chýbať nebude. Stále nájdete lepšie, drahšie náradia, avšak kúpou  kvalitnejších náradí a ich následnou údržbou si vystačíte niekoľko sezón.

 

Tu je zopár základných záhradných náradí, ktoré Vám prácu v záhradke výrazne uľahčia a ktoré by mal mať každý záhradník:

 

Hrable

Hrable sú najviac využívané na jar, keď pripravujeme pôdu v záhradke, na jeseň pri čistení trávnika, pohrabaní lístia, konárov. Rovnako sú nám však výborným pomocníkom pri drvení pôdy a vyrovnávaní porýľovaných záhonov. Na trhu je k dispozícii niekoľko druhov hrablí, z rôznych druhov materiálov a rôznymi tvarmi koncov. Hrable R-16AM sú ideálnou voľbou najmä pre prácu s pôdou. Vyvážené ťažisko je sústredené v prednej časti nástroja a ľahká drevená rúčka je prispôsobená na jednoduchú obratnosť.

Hrable R-16AM

 

Záhradné nožnice

Nožnice sú jedným z náradí, ktoré budete najčastejšie využívať, či už v záhrade, na vinici alebo dvore. Používajú sa hlavne na odrezanie, prípadne tvarovanie stromov, kríkov, kvetov, byliniek a iných rastlín. Kvalitné nožnice Vám toto všetko zabezpečia. Aj pri nožniciach vo všeobecnosti platí čím pevnejšie tým dlhšia životnosť. Celokovové nožnice T-580 sú bežnou klasikou využívané najmä pri práci vo vinici. Dokážu ľahko a presne zostrihnúť aj niekoľko ročné výhony.  T-45X

Lopata - rýľ

Lopata takisto jedným z najdôležitejších náradí, ktoré v žiadnej záhradke nesmie chýbať. Poslúži vám na vykopanie pôdy, pri sadení rastlín, zeleniny, stromov a iných, ale využitie nájde aj pri iných činnostiach. Je niekoľko druhov lopát, či už s dlhšou alebo kratšou rukoväťou, ale aj môžu byť aj tvarovo rôznorodé, pričom každá má iné využitie. Najvyhľadávanejšie sú takzvané lopato-rýle.  Lopato-rý je hybrid lopaty a rýľu  ako napríklad rýľopata  PRL-P. Patrí k  najlepším pomocníkom v prípade, keď chcete vykopať zo zeme burinu, krík, strom a iné nežiadúce objekty, a lopata vám poslúži na jednoduché nakladania uľahnutej pôdy  ale aj jemného piesku. Do záhrady pre nových nadšencov však postačí univerzálny rýľ PES-P z pevnej temperovanej ocele, ktorá vám poslúži ja porýľovanie Vašej záhradky.

 

lopatarýl

 Motyka

Motyka je najčastejšie využívané náradie v záhrade. Je to starodávny nástroj, slúžiaci na odstránenie neželanej buriny a dopomáha k udržaniu zdravej pôdy. Existuje niekoľko druhov motyky, pričom každá je určená na konkrétnu prácu. Pre celosezónne udržovanie záhradky je ideálnym pomocníkom ľahučká motyka ATJ. Ideálna šírka motyky 15 cm medzi riadkami. Perfektne vyvážená aby sa záhradkár veľmi nenarobil.

atj

Postrekovacia pištoľ

Základ života je voda. Aby sa dostala všade tam kde treba nám ju pomáha smerovať postrekovacia pištoľ.  Univerzálny pomocník nie len do záhrady ale aj pre umývanie chodníkov a dokonca aj auta je postrekovacia pištoľ – PR-208 s 8 funkciami striekacích režimov a plynulou reguláciou. Je šetrnejší k rastlinám, vhodný aj na zalievanie veľkých plôch. Pištoľ s tvarovanou rukoväťou vám zaručí pohodlné držanie a tým že má pogumováne telo lej tak ľahko sa Vám z ruky nevyšmykne. Masívna kovová konštrukcia s mosadzným vnútrom zabezpečuje vysokú kvalitu a dlhú životnosť.PR-202

 


Zdieľať tento príspevok



← Starší príspevok Novší príspevok →

sk